Péče o meče

Péče o meče

Se zakoupením samurajského meče by jste zároveň měli zvážit jakým způsobem o meč chcete pečovat aby jste si jeho krásy mohli užívat co nejdéle. Takže pokud chceme udržet japonský meč ve výborném stavu, je nutné o něj řádně pečovat čímž zabráníte korozi čepele a znehodnocení meče. Níže Vám uvedeme pár zásad, které Vám pomohou s řádnou péčí. Meč dělíme při čištění na dvě části: čepel a rukojeť. Při čištění meče se musí dodržovat tyto zásady:
  • nedotýkat se holýma rukama vyleštěné části čepele
  • meč držíme za rukojeť
  • nedýchat na vyleštěnou část čepele
  • s mečem pracujeme velmi opatrně, jelikož se jedná o nebezpečný předmět
  • dbáme na to, aby nedošlo k poškození meče pádem na zem
K údržbě je potřeba souprava na čištění mečů, kterou si můžete zakoupit. Čepel řádně čistíme, ale nakago meče se nečistí. K ošetření čepele se používá magnoliový olej (či směs panenského olivového oleje s hřebíčkovým olejem při poměru 2:1), který nanášíme v jemném filmu pomocí rýžového papíru. Dále pak použijeme Utchiko což je palička na kterou se nanáší jemný prášek z rozemletého kamene, díky němuž se čepel vyčistí. Prášek se nanáší na suchou čepel zbavenou oleje. Prášek se nanáší jemným poklepáním paličky o čepel po celé délce a to i na hřbetu čepele. Prášek se pak stírá rýžovým papírem od tsuby směrem k hrotu. Tento postup opakujeme dokud čepel není dokonale čistá, přitom se vyvarujeme „leštění na jednom místě“ aby nedošlo k poškrábání čepele. Pro lepší srozumitelnost radši přikládáme video jak správně čistit katanu a obrázek se správným nazvoslovím části meče.

Hodnocení  [více]

V současné době není napsáno žádné hodnocení.

Musíte vidět